Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26036)

Колку долго сме заразни кога имаме грип?

Како да знаете кога по грипот повеќе не сте заразни? Експертите имаат неколку совети што ќе ви помогнат. Луѓето со грип се најзаразни од три...

Алцхајмеровата болест може да помине од човек на човек во ретки...

Нова студија покажува Алцхајмеровата болест може да се пренесе од човек на човек преку ретки медицински несреќи, покажуваат истражувањата, иако експертите нагласуваат дека нема докази...

2.500 луѓе поминуваат во еден зелен интервал

Најфреквентниот пешачки премин во светот Најфреквентниот пешачки премин во светот е вистинска слика за лудилото, метежот и шаренилото на Токио, па не е невообичаено што...

Маск: Вградивме чип во човечки мозок

Милијардерот Илон Маск вели дека неговата компанија „Неуралинк“ за првпат успешно вградила еден од своите безжични чипови во човечки мозок. - Првичните резултати покажуваат ветувачки...

„Рокчето“ е пишувана врз основа на приказна од струмичкиот крај

Промовирана првата книга за деца на Никола Маџиров Првата книга за деца од поетот Никола Маџиров, „Рокчето“, со илустрации на Анета Илиевска, а во издание...

Ексклузивно, по 35 години, ќе го видиме делото на славниот Џанфранко...

Музејот на современата уметност одбележува 60 години Оваа година, на 11 февруари, Музејот на современата уметност - Скопје ќе одбележи 60 години од основањето. Со...

Какви се уметничките позиции за загрозениот биодиверзитет?

Од Македонија на изложбата во Сараево учествуваат уметниците Дарко Алексовски, со серија дела насловени „И планините продолжуваа да ветуваат“, и Нада Прља, со инсталацијата...

Притисокот на ЕУ успеа: Украина доби сѐ – Унгарија не доби...

ЕУ одобри помош од 50 милијарди евра за Киев: Премиерот на Унгарија се премисли за ветото Сепак, ЕУ успеа со мобилизација на сиот свој институционален...

Застој во енергетскиот развој и неумешно управување со отпад

Додека светот се развива и иновира за стабилизирање на енергетските системи со истовремено справување со отпадот од граѓанството и индустријата, „Македонија е во длабок...

Како од неизвесна иднина за граѓаните и за индустријата – кон...

Електроенергетскиот систем мора да има функционални базни извори на електрична енергија За да функционира стабилно, електроенергетскиот систем е неопходно да има свои функционални базни извори...