Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25726)

Недостигот од витамин Б12 има последици

Медицински совет Недостигот од витамин Б12 е чест здравствен проблем што влијае на околу 13 отсто од луѓето. Б12 е редок во исхраната, а го...

Клерот ја надградува, а не ја разградува вербата за слога и...

И денес, црквата е составен дел од комплексните политички историско-идентитетски премрежиња на Македонија и македонскиот народ, како на внатрешнополитички така и на меѓународен план....

Не треба да се претера со консумирање овошје

Здрава храна Факт е дека јадењето овошје има голем број придобивки, вклучувајќи го и намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести. Меѓутоа, треба да внимавате да...

Само 10 минути трчање дневно помага во процесот на слабеење

Еден од најпопуларните облици на вежбање во светот секако е трчањето, а станува сè попопуларно и кај нас. Од трчањето има многу неверојатни придобивки,...

Кинески научници тестираат беспилотни летала што ќе летаат „засекогаш“

Тим научници од Кина развиле метод со кој можат да користат високоенергетски ласерски зраци за да ги задржат беспилотните летала во воздухот „засекогаш“. Иако...

Социјалните мрежи влијаат на менталното здравје

Одјавувањето од профил на социјалните мрежи и одморот од интензивното виртуелно секојдневие не се само минлив тренд туку сѐ почеста практика Од Селена Гомез, Ким...

Македонската староградска куќа има особен архитектонски израз

Mакедонската староградска куќа е нешто посебно, надвор од секакви можности за шематизам. Таа претставува жив организам способен да заземе каков било облик, во зависност...

„Кршко“ ќе работи уште 20 години

Хрватска и Словенија се договорија за заедничка екСплоатација на нуклеарната централа Нуклеарната централа „Кршко“ (НЕК), во косопственост на „Хрватското електростопанство“ (ХЕП) и словенечката „ГЕН енергија“,...

Дали тројката на меѓународната заедница ќе постигне „тројка“

САД, В. Британија и ЕУ со заеднички сили во спорот Србија - Косово Меѓународната заедница се обидува да најде решение за косовскиот проблем преку интензивна...

Четири кризи се спојуваат во една

На првиот ден од Светскиот економски форум во Давос дојдоа предупредувања од учесниците дека светот се наоѓа пред долга и тешка трансформација, која ќе...