Медицински совет

Недостигот од витамин Б12 е чест здравствен проблем што влијае на околу 13 отсто од луѓето. Б12 е редок во исхраната, а го има само во храната од животинско потекло. За среќа, на луѓето им требаат само 2,4 микрограми витамин Б12 дневно. Без соодветно количество витамин Б12 во телото, здравјето може да се влоши, а со тоа и квалитетот на животот.
Главниот симптом на недостигот од Б12 е замор, и тоа ниво на замор или исцрпеност што е толку високо што значително ни го отежнува извршувањето на секојдневните активности. Другите симптоми се невролошки и може да вклучуваат пецкање во екстремитетите, конфузија, губење на меморијата, депресија и тешкотии во одржувањето на рамнотежата. Некои од нив можат да бидат трајни доколку не се реши недостигот од витаминот.
Меѓутоа, бидејќи може да има многу причини за овие симптоми, здравствените работници често ја занемаруваат можноста за недостиг од Б12 и не ги вршат соодветните тестови. Друг проблем е што дури и луѓето што се хранат здраво можеби нема да добиваат доволно витамин Б12 без воопшто да го сфатат тоа.
Додека некои даватели на здравствени услуги рутински ги мерат нивоата на Б12 и други витамини, типичен преглед вклучува само комплетна крвна слика и метаболички панел, ниту еден од нив не ги мери нивоата на витамин Б12. Ако искусите потенцијални симптоми на дефицит на Б12 и исто така имате еден од факторите на ризик, треба да посетите лекар за да се тестирате. Соодветно лабораториско тестирање и разговор со вашиот лекар се неопходни за да се утврди дали имате несоодветни нивоа на Б12.
Типот на третманот и должината на закрепнувањето зависат од причината и сериозноста на дефицитот на Б12. Целосното закрепнување може да потрае и до една година. Третманот за дефицит на Б12 може да биде орален или може да бара различни типови инјекции. Додаток на Б12 или балансиран мултивитамин може да биде доволен за да се поправи недостигот, но најдобро е да се консултирате со лекар за да ја поставите вистинската дијагноза и да го изберете соодветниот третман.