Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25690)

Деловите од телото по кои вашето куче не сака да го...

Животни Интеракцијата и допирот помеѓу кучето и човекот може да има терапевтски придобивки за двете страни. Допирите ги смируваат запуштените кучиња, но и нивните сопственици....

Промовирана „Тркалаланица“ од Марта Чупевска

Промовирана е сликовницата „Тркалаланица“, првата сликовница од „Едиција Светулка 2“ од авторката Марта Чупевска и илустраторката Тамара Забазноска. „Светулка во првата едиција ни раскажа 15...

Мурал со Горан Стефановски во Прилеп

Мурал посветен на големиот македонски писател и драматург Горан Стефановски е изработен во СУ „Ристе Ристески-Ричко“ во Прилеп. Муралот, кој е во внатрешноста, е...

„Замисли желба“ во Националната галерија

Националната галерија на Македонија на крајот од годината, во октомври и ноември, го реализира проектот насловен „Замисли желба“. Станува збор за креативни работилници за изработка...

Објавена студијата „Типологија на писмото“ на Игор Радев

„Македоника литера“ деновиве ја објави научната студија „Типологија на писмото“ од Игор Радев, лингвист, синолог и преведувач од старокинески и кинески јазик. Оваа книга...

Промоција на „Записи“ од Каролина Мицевска

„Записи“ е новата книга од Каролина Мицевска, која ќе биде промовирана утре, од 18 часот, во киното „Мис стон“, при ЦК „Марко Цепенков“. Ова...

Како да се препознае дали детето е жртва на насилство

Деновиве многу елементи открија колку потфрли системот, но и колку грижата на институциите и улогата на семејството се загубени во делот од воспитувањето на...

Рим привремено ја става под државна управа рафинеријата на рускиот гигант...

Италија Новата италијанска влада, предводена од премиерката Џорџа Мелони, ја стави рафинеријата на рускиот нафтен гигант „Лукоил“ во Приоло, Сицилија, под „привремено управување“ на државата,...

Стотици бебиња починаа поради невнимание на медицинскиот персонал

Јавноста во Велика Британија вџашена Скандалите што се однесуваат на бебиња и родилки жртви на негрижа на медицински персонал секогаш предизвикуваат жалење и неверување, но...

Лани 50 милиони луѓе живееле во модерно ропство!?

Извештај публикуван на Меѓународниот ден за укинување на ропството ја вчудовиди јавноста Најновите глобални процени што ги анализираше новинската агенција Анадолу, по повод Меѓународниот ден...