Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25625)

Недостигот од витамин Д е потенцијално фатален за мажите

Медицински совет Студија на американски научници покажа дека мажите што страдаат од агресивен облик на рак на простата имаат значително пониско ниво на витамин Д...

„Денови на македонскиот филм“ во Љубљана

Ревијата „Денови на македонскиот филм“ ќе започне со целокупната колекција на филмовите на браќата Манаки, дигитално реставрирани во 2013 година во Унгарската филмска лабораторија...

Корупцијата стана начин на живот

АМЕРИКАНСКО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ДО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА БиХ е една од земјите со највисоко ниво на корупција во Европа, покажуваат голем број релевантни истражувања. Според резултатите...

Дедо Иван против сибирската мечка

Пребегнатиот висок офицер на КГБ, Олег Гордиевски даде интересна изјава во интервју кај бугарскиот новинар Георги Коритаров. Имено, поранешниот разузнавач тврди дека сега во...

Поголема контрола каде се трошат парите на граѓаните

Усвоен новиот закон за буџети Собранието го усвои новиот закон за буџети, кој го подготви Министерството за финансии, а кој овозможува поголема транспарентност и отчетност...

Автогол поради скапите и долготрајни судски постапки

Во нашите судови сѐ уште се водат постапки за предмети отворени пред дваесетина години. Замислете колку потенцијални трошоци се тоа за државата и колку...

Струјата нѐ дрма и над очекувањата

Контактите со фирмите за енергетската криза продолжуваат и натаму, па, така, до крајот на оваа недела ќе имам средба и со десетте најголеми потрошувачи...

Нискоефективните сончеви панели го узурпираа земјоделскиот простор за производство на храна

Последниве години една од најгласните мантри на европските политичари е зелената трансформација на општеството и економијата, исфрлањето на старите извори на енергија и префрлање...

Десет тона наркотици помалку на црниот пазар

Во електропечката на „Макстил“, покрај осум тона марихуана, се уништени и околу 100 килограми хероин, хашиш, кокаин, над илјада растенија, семки од канабис, како...

„Изгубено-најдено“ за оригинални документи со историска вредност

Одговорот на МНР на новинарско прашање за изгубениот документ, имено за Протоколот од првиот состанок на меѓувладината комисија од 10 јуни 2019 година, на...