Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25607)

Преклопниот паметен телефон „виво икс фолд С“ пристигнува во септември

Техно „Виво“ го претстави преклопниот паметен телефон „икс фолд“ во април, а сега се подготвува за лансирање на моделот „икс фолд С“. „Икс фолд“ поседува...

Пјетро Гроси гостува во Скопје

Италијанскиот писател Пјетро Гроси гостува на промоцијата на неговата наградувана книга „Тупаници“ во Скопје. Преводот на оваа извонредна збирка од три новели е на...

Фестивалот треба да се движи кон користење на новите технологии

Тодорче Тасевски, директор на „Струшките вечери на поезијата“ На чело сте на „Струшките вечери на поезијата“ (СВП) во ера на пандемија. Со какви предизвици се...

Инфлацијата им нанесе емоционални лузни на државите

Сè до оваа година, инфлацијата во напредните економии како САД и Велика Британија толку долго беше многу ниска што требаше да се навратиме на...

Какви пропусти има во приказната за рецесијата

Со толку многу дебати за стагнацијата, инфлацијата и стагфлацијата во последните месеци, вреди да се запрашаме дали песимизмот што преовладува е оправдан. Иако го...

Енергетски стратегии за економични енергии

Какви мерки планираат Полска, Германија, Велика Британија, Чешка и Грција за да се справат со енергетската криза во пресрет на зимата Што преземаат другите Европски...

Сомнежи за капацитетот на САД за глобално лидерство

Хаотичното минатогодишно повлекување од Авганистан е само еден од низата повлечени потези на носителите на надворешната политика на САД што создаде сомнеж за стабилниот...

Кој ги прави автобусите небезбедни?

Овие несреќи уште еднаш алармираат и повикуваат на поголема будност и сериозен пристап кон издавањето лиценци за меѓународен и внатрешен превоз на патници, а...

Македонското претседавање да ги врати темелните вредности на ОБСЕ

Претседавањето со ОБСЕ отвора можност Македонија да го посочи сопствениот пример за тоа како без почитување на меѓународното јавно право, без практикување на демократијата,...

Мерки и препораки за енергетските маки

Владата денеска на посебна седница ќе прогласи кризна состојба во енергетиката. Што практично значи тоа и што може да очекуваат граѓаните и бизнис-заедницата за...