Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25598)

Македонија под агресија од членка на ЕУ

Агресивната, негаторска и геноцидна политика на Бугарија кон Македонија се интензивира. По отворањето бугарски клубови со имиња на фашистички соработници, следуваа и нови провокации...

Како да се однесувате во случај на напад од куче

Животни Каснувањето од куче е стресен настан, кој може да доведе до развој на кинофобија или страв од кучиња. Како да се однесувате во случај...

Објавена „Научната фантастика во македонската книжевност за деца и млади“

„Македоника литера“ неодамна ја објави книгата „Научната фантастика во македонската книжевност за деца и млади“ на Јованка Денкова. Овој труд на Денкова е книга за...

Црпам од изворот на италијанското и светското сликарство

АНИЦА КИТАНОСКА, СЛИКАРКА Аница Китаноска, сликарка мозаичарка, завршила на Академијата за уметност во Равена, Италија. Својот пат го започнала во вевчанското основно училиште, а потоа...

Националната галерија на сајтот „Мај арт гајдс“

По отворањето на изложбата на светски афирмираниот албански уметник Дриант Зенели, насловен „Трилогија: Под површината има уште една површина“, Националната галерија на Македонија, која...

Фестивалот на нем и класичен филм почнува со „Носферату“

Со проекција на „Носферату, симфонија на стравот“, филм на Фридрих Вилхелм Мурнау од 1922 година, во музичка придружба на Џијан Емин, на 31 август...

Полскиот писател Миколај Гринберг ќе гостува во Скопје

Промоција на книгата „Еврејска работа“ од полскиот писател Миколај Гринберг, во издание на „Или-или“, e закажана за 18 август, во 20 часот, во „Буква“. Миколај...

Македонија пред целосен егзодус на работната сила

Германија најавува послободен престој и вработување Одливот на работна сила од Македонија кон европските земји продолжува со несмалено темпо, а македонските работници од 1 септември...

Масовни штрајкови најавува Конфедерацијата на синдикални организации на Македонија

Конфедерацијата на синдикални организации на Македонија најавува масовни штрајкови и протести доколку итно не заседава економско-социјалниот совет и Владата не најде решенија за сиромаштијата...

Се одбележа 21 година од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор

Вицепремиерот за политички систем Артан Груби објави фотографии од синоќешниот мировен фестивал што го организира на плоштадот „Скендербег“, по повод 21-годишнината од потпишувањето на...