Животни

Каснувањето од куче е стресен настан, кој може да доведе до развој на кинофобија или страв од кучиња. Како да се однесувате во случај на напад на куче и што да направите за да избегнете слична ситуација?
Ако кучето е зад ограда или на поводник, може лесно да се избегне напад, а со тоа и болното кучешко каснување, само со држење растојание од кучето. Во никој случај не треба да му приоѓате или да го галите кучето без согласност на сопственикот. За жал, понекогаш дури и оваа согласност не гарантира дека кучето нема да ве касне. Затоа, пред физички контакт со кучето, набљудувајте го. Како се однесува? Дали неговиот став е опуштен? Дали покажува знаци на стрес, анксиозност? Запомнете дека самиот факт дека кучето не ‘ржи, не лае или не покажува заби не е покана за интеракција!
Што ако сретнете куче без сопственик, кое ‘ржи и е подготвено за напад, а вие немате каде да бегате?
– Лесно е да се каже, но, пред сѐ, останете смирени. Секој крик, насилно мавтање со рацете и брзо трчање е бесмислено, бидејќи кучето и онака ќе ве стигне, ако навистина сака, тоа само повеќе ќе го вознемири кучето и ќе го забрза нападот.
– Не гледајте го кучето во очи, туку контролирајте ја ситуацијата тајно.
– Не правете нагли движења, обидете се да не се движите.
– Внимателно ставете ги рацете зад задниот дел од главата за да ви се покрие лицето, па, така, доколку не го избегнете нападот, ќе ги заштитите чувствителните делови од телото.
Ако сте сведок на напад врз некого, за да ја запрете агресијата, можете да испуштите ненадеен силен звук (на пр. со свиркање, силен удар со метален предмет) или, ако не постои таква опција, фрлете му јакна или палто на кучето, што и да имате при рака, и за момент ќе го збуните.