Ознака: 75 години

„Вардар филм“ одбележува 75 години постоење

Младата публика ќе има можност да ги погледне најзначајните филмски остварувања создавани во најдобрите и најплодни години на најстарата продуцентска куќа „Вардар филм“. Предвидено...

Избрани најдобрите 10 европски играчи во две петорки

ПО ПОВОД 75 ГОДИНИ НБА Откако ги избра најдобрите 75 играчи во историјата на лигата воопшто, НБА ги избра и 10-те најдобри европски кошаркари, поделени...

Соња Стојменска-Елзесер: Има автори што не сакаат да „молат“ да бидат...

РАЗГОВОР СО СОЊА СТОЈМЕНСКА-ЕЛЗЕСЕР, ПРЕТСЕДАТЕЛКА НА ДРУШТВОТО НА ПИСАТЕЛИ НА МАКЕДОНИЈА Негувам огромна почит кон постарите членови на ДПМ, но движечката сила на процесите во...

Дела на 292 автора во чест на 75 години ДЛУМ

Друштвото на ликовните уметници на Македонија одбележува голем и значаен јубилеј, 75 години од формирањето и постоењето на друштвото. По тој повод, на 1...

Дела на 292 македонски уметници за 75 години ДЛУМ

Друштвото на ликовни уметници на Македонија годинава одбележува значаен јубилеј - 75 години од формирањето, а по тој повод на 1 декември во Национална...

МНТ навршува 75 години од основањето

Имајќи ја зад себе традицијата на патувачките и општинските театри и театрите на други јазици, во Македонија во средината на 1940-тите години почнуваат да...

Седумдесет и пет години од основањето на МНТ

Македонскиот народен театар прославува 75 години од неговото основање. Имајќи ја зад себе традицијата на патувачките и општинските театри и театрите на други јазици,...

Во Полска откриени остатоци од авион кој бил соборен пред 75...

Историчарите во јужна Полска денеска објавија дека откриле остатоци од авион од Втората светска војна што го користеле Советските воздушни сили, а кој бил...

Заев: Зачувувањето на јазикот е од огромно значење, тој ги обединува...

Конференцијата „75 години образование на мајчин македонски јазик во Албанија“ одбележува значаен јубилеј достоен на европските вредности за почитување на различностите и за единство...

Одбележани 75 години од Првата македонска егејска бригада

Денеска во Битола беше одбележана 75-годишнината од Првата македонска егејска бригада. Градоначалничката на општина Битола Наташа Петровска, делегација од Советот на општина Битола, претставници на...