Ознака: Јане Сандански

Сандански: Сите жители на Македонија се чисти Македонци

„За да Македонија стане цела и сосем независна држава, Сандански проповедаше дека сите жители, без исклучок, не се ниту Бугари, ниту Грци ниту Куцовласи,...

Во Мелник собир во чест на великиот македонски водач Јане Сандански,...

По повод годишнината од убиството на великиот македонски водач Јане Сандански во Мелник, Бугарија се одвива собир, одганизиран од ОМО Илинден-Пирин. -Полицијата ги запираше сите...

Ехото што сто и девет години одѕвонува низ македонските планини: „Да...

На 22 април се навршуваат 109 години од смртта на великиот македонски водач Јане Сандански, познат и како Пиринскиот Цар. Сандански во колективната меморија...

Интернационализацијата на македонското прашање

ОД ИСТОРИСКИТЕ АРХИВИ: 122 ГОДИНИ ОД АФЕРАТА МИС СТОН Афирмацијата на македонското дело во врска со аферата доаѓала од сите страни. Така, на пример, во...

Семакедонски собир во Мелник пред споменикот на Јане Сандански

По повод 108-годишнината од убиството на македонскиот револуционер, вчера се одржа семакедонски собир пред споменикот на пиринскиот цар Јане Сандански во Мелник, Бугарија, во...

Од Пирин порачуваме, ние сме Македонци, истакнато на чествувањето за Јане...

Делегација на единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, предводена од лидерот Васил Стерјовски учествуваше на чествувањето за Јане Сандански...

Не ја мразиме Бугарија, туку се спротивставуваме на нејзината политика

„Јас не очекувам брзо ослободување на Македонија. Тоа може дури и да не дојде додека сум жив, но јас сакам да го зачувам народот...

Јане Сандански: Сите жители на Македонија се чисти Македонци

Повеќе извори посочуваат дека левицата на ВМРО предводена од Јане Сандански ја негувала македонска национална свест.  Елефтериос Ставридис во својота книга „Зад кулисите на КПГ“, истканува...

Протести во Аеродром по одлуката за дисперзија на зависниците во општинските...

Пред поликлиниката „Јане Сандански“ во општината Аеродром викендов се одржа мирен протест во знак на револт од одлуката на Министерството за здравство метадонска терапија...

Одбележана годишнина од раѓањето на Јане Сандански

Општина Аеродром денеска ја одбележува 147-годишнината од раѓањето на истакнатиот македонски револуционер Јане Сандански. По тој повод, делегација на Општина Аеродром положи цвеќе пред...