Ознака: цивилизација

Војната е цивилизација

Се разбудив, петок наутро, уште не стигнав до половина кафе и цигара кога интернетот ми откри дека во 2024 влегуваме, како што доликува на...

ОБСЕ. Човек. Цивилизација

(Или новата слика на антрополошкиот песимизам) ОБСЕ. Човек. Цивилизација. Ова тројство, драг читателу, што се однесува пред сè на Западот, според аналогија (антисакрална) ја довикува...

Првите земјоделци и почетокот на човечката цивилизација

Некои од најраните докази за земјоделството потекнуваат од Плодната Полумесечина, регион што приближно ги опфаќа денешен Ирак, Сирија, Израел и Палестина Човечкото откритие за земјоделството...

Кој ја носи титулата најдолговечна цивилизација?

Историјата сведочи за подемот и падот на многу империи и цивилизации. Некои преживуваат најмногу неколку децении, додека други траат со векови. Значи, кој издржа...

Бехтел и Енка и светот корпоративно што стенка

Записи во несоница Завршив средно економско, драг читателу, во Берово. Од немајкаде. Четирите години ми беа како затвор, ама за да не полудам, патолошки читав...

Спортот помага да се превенираат болестите на модерната цивилизација

Спортот не е само физичка активност, тој го промовира здравјето и помага да се спречат, па дури и да се излечат болестите на модерната...

Сансигдуи – античка мистериозна цивилизација

Урнатините во Сансигдуи беа откриени случајно од еден кинески фармер во втората деценија од 20 век. Научниците веруваат дека археолошките наоди се остатоци од...

Кога ќе дојде златната доба во нашата цивилизација?

Во науката од Декарт па наваму, а посебен замав таа мисла зеде во времето на позитивизмот, е мислата дека постои само материјален, појавен свет....

Страв и паника ја блокираа целата цивилизација – каде е излезот?

Краток здив, забрзано дишење, чувство дека се задушувате, сето тоа личи на симптомите од актуелниот вирус, а тоа уште повеќе ги збунува луѓето. Важно...

Коронавирусот на западната цивилизација (6)

Поимот капитал е основната и, како што стојат работите, единствена ознака денес на поимот цивилизација што не го вади од уста евроамериканскиот запад. Некои...