Ознака: цефта

Стопанска комора: Собранието излезе во пресрет на бизнис-заедницата, усвоена ПЕМ конвенцијата...

Стопанската комора на Македонија попладнево го поздрави усвојувањето на ревидираната ПЕМ конвенција за извоз на пазарите на ЦЕФТА од страна на македонското Собрание. – Како...

Проширувањето на зелените коридори еден од приоритетите на македонското претседавање со...

Слободното движење на капиталот, стоките, услугите и на луѓето, отстранување на пречките во трговијата, дополнителниот протокол 7 за решавање на споровите, како и институционалниот...

Активностите во Акцискиот план темели на македонското претседавање

Бектеши на средба со амбасадорите и директорот на ЦЕФТА Слободното движење на стоките, слободна трговија со услугите, отстранување на пречките во трговијата со стоките и...

Слободното движење на капиталот, стоките и услугите приоритет на претседавањето на...

Претседавањето доаѓа во момент на започнувањето со имплементацијата на Акцискиот план на заедничкиот регионален пазар, кој беше усвоен во Софија во ноември 2020 година...

Во претседавањето со ЦЕФТА приоритет ќе биде отстранување на пречките во...

Министерот за економија Крешник Бектеши и амбасадорот на Европската Унија во Македонија, Дејвид Гир ги презентираа приоритетите на Македонија со претседавањето на Централноевропскиот договор...

САД, Косово и Македонија

Уште долго, ЕУ нема да биде важен фактор на меѓународната сцена. Како што и самите оценуваат, немаат алатки за таква улога. Имаат економска и...

Балкан-филм од Б-продукција

Од досегашното искуство со функционирањето на ЦЕФТА, и оваа најнова промоција на малиот шенген изгледа како филмска фикција. Постојат голем број примери кога со...

Трговските војни на Балканот не запираат

Дури и откога ќе успеат да надминат некои од меѓусебните забрани или разни царини што земјите на Балканот ги имаат воведено една на друга,...

Расте зависноста од увезена храна

Експертите укажуваат дека самиот карактер на земјоделското производство оневозможува да се произведува сѐ што бара пазарот, па нормално е одредени производи да доаѓаат од...

ЦЕФТА е мртва, да живее економскиот патриотизам

Косовските државни органи имаат право да се борат за остварување на својот полноправен статус, но тоа не треба да се прави на штета на...