Ознака: централа

По 12-годишно одложување, Франција ќе ја пушти во употреба нуклеарната централа...

За разлика од соседна Германија, Франција сè уште се потпира на нуклеарните централи. Најстарата француска нуклеарна централа во Фесенхајм, во провинцијата Алзас, е затворена...

Колку реално ќе чини електричната енергија од гасната централа на „Митилинеос“?

Владата четири години работела на штетниот договор со „Митилинеос“, ама ние за само четири дена веќе во голема мера научивме како стојат работите. Да...

Кина ја започна изградбата на најголемата морска соларна централа во светот

Во светот на обновливата енергија Кина ја започна изградбата на најголемата соларна централа во светот на отворено море. Сончевата станица ќе биде лоцирана во водите...

Енергоатом: Нуклеарната централа Запорожје е префрлена на резервен далновод

Украинската компанија Енергоатом соопшти дека најголемата европска нуклеарна централа Запорожје е пред затворање бидејќи е префрлена на резервен далновод кој има помалку од половина...

Нуклеарната централа „Пакс“ добива два нови реактора

Унгарија Унгарија не ги поддржа безусловно потезите на Западот да ја изолира Русија и да го санкционира извозот на руска нафта и гас. Унгарскиот министер за...

Србија ќе учествува во изградба на нуклеарна централа

Србија е заинтересирана да учествува со 10-15 отсто од инвестицијата за изградбата на два нови блока во унгарската нуклеарна централа „Пакш“. Во овој проект...