Ознака: функционирање

Устав не смее да нарушува нормално функционирање на држава

Досегашните промени на македонскиот устав доведоа до неповрзаност и нејасност, бидејќи Македонија денес истовремено е конципирана и како граѓанска и како (непрепознатливо) национална држава,...

Како да се идентификува недостиг од витамин во телото

На телото му се потребни 13 вида витамини за нормално функционирање, а секој од нив игра важна улога во зајакнувањето на нашиот имунитет. Често...

Планирање за добро општествено функционирање

Како Македонија преку процесот на едно системско планирање да ја поттикне домашната економија и да креира услови за побрз економски напредок? Преку системско планирање до...

Темелно санирање за подобро сообраќајно функционирање

Граѓаните ја поздравуваат оваа широка акција на градските власти за темелно санирање на коловозите во главниот град. Граѓаните во многу наврати алармираа дека дупките...

Роботите стануваат неизоставен дел од човековото функционирање

Иако сè повеќе потрошувачи уживаат во погодноста на роботите околу средувањето на домот, роботиката има најголемо влијание во индустриската примена. Најсовремените производствени процеси се...

Кој во клин, кој во плоча

Техничката влада има своја мисија да создаде амбиент за фер политички натпревар и изборно соочување во државата, како и зголемување на довербата во институциите...

Функционирање на прехранбениот синџир кај органските производи

Состојбата и проблемите на прехранбениот синџир сѐ повеќе се во фокусот на ЕУ, како еден од актуелните проблеми на нејзината политика. Отсуството на рамнотежа...

Партиските пазарења го сопнуваат функционирањето на институциите

Нефункционалноста на одредени државни институции се наметна како актуелна тема изминатиот период, со оглед на фактот што редица значајни институциите се така речено обезглавени...

Играњето фудбал го оштетува функционирањето на мозокот

Иако спортот е битен за одржување на здравјето, сите видови спортски дисциплини каде што постои опасност од удари по телото и особено во главата...