Ознака: филм + 50

Дали парите се вистинскиот одраз на вредностите? (4)

ФИЛМ+КОМЕНТАР Ние ќе фрлиме во ветер 350.000 евра за недоветна „кампања за среќа“ од вакцинирањето, ама на крај памет не ни паѓа што сѐ би...

Борбата за голиот живот не е фраза

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+АРАПСКИ НАГРАДИ Кон документарниот филм „Нарџес А.“, режија: Карим Аинуз, фотографија: Хуан Сармиенто, монтажа: Рикардо Сараива, Алжир/Франција,/Германија/Бразил 2020 година Пишува: Сунчица Уневска Алжирскиот филм „Нарџес А.“ ја...

Дигитализацијата радикално го менува доживувањето

ФИЛМ+ИДНИНАТА НА ДВИЖЕЧКИТЕ СИЛИ (2) Мона Лиза е во Лувр, но Мона Лиза е и на гугл. „Ирецот“ својата премиера ја имаше на „Нетфликс“ пред...

Успесите на македонскиот филм не се плод на стратегиjа

Интервjу: Роберт Насков „Филмаџиите не се имуни на појавите во државата. Владее страв дека со искажување на своето мислење ќе си ја загрозат можноста да...

Рефлексивни интервјуа – безвременски четива

ФИЛМ+КНИГА Кон книгата ФИЛМСКИ ВЕЛИКАНИ на Сунчица Уневска Пишува: Васко Маглешов Зошто култниот американски режисер Абел Ферара станал будист? Што најмногу го интересира во правењето филмови култниот...