Со Вардан Тозија за новиот филм „М“

ФИЛМ+: Во едно интервју велите дека со „М“ сакавте да побегнете од ова милје и филмовите кои ги очекува Европа од Балканот. Дали тоа...

Дебито на Кристијан Ристески со светска премиера на „Слемденс“

ФИЛМ+: „Снежана на крајот умира“ е прв македонски филм селектиран на овој фестивал. „Слемденс“ е почетното скалило кон славата на некои од најпознатите режисери...

„Сестри“ е наjдобар одраз за тоа каде е македонската кинематографиjа

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+МАКЕДОНСКА ПРЕМИЕРА Кон „Сестри“, режија: Дина Дума, сценарио: Дина Дума и Мартин Иванов, улоги: Антонија Белазелкоска, Миа Жиро, Марија Јанчевска, Верица Недеска, Ханис Багашов, фотографија:...

ИНТЕРВЈУ: Горан Столевски за „Санденс“ и светската ѕвезда Нооми Рапасе

ФИЛМ+: Пред 4 години со краткиот филм „Види ја ти неа“ за првпат ја однесовте Македонија на „Санденс“, каде што се претставивте одлично. Сега,...

Фестивалот „Артур Рембо“ ги слави заборавените

ФИЛМ+ФЕСТИВАЛ НА ФИЛМОВИТЕ ОД МАРГИНИТЕ Почесната награда „Rimbauds of honor“ ја доби Коста Гаврас, а во фокусот беа храбрите дела на афричките земји. По примерот...

Во тежок свет потребна е вистинска храброст да се биде мек

ФИЛМ+СОЛУНСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Солун се смета за упориште на оние кои го негираат коронавирусот, што се почувствува и на Меѓународниот филмски фестивал. Антиваксерите се појавија...

Одлични филмови и Мет Дилон го одбележаа Виенале

ФИЛМ+ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ВО ВИЕНА По Кан, Атина и Сараево, „Големата слобода“ на австрискиот режисер Себастијан Маис триумфираше и на фестивалот во Виена. А интересно е...

Проклетството на партизираните фондови

ФИЛМ+КОМЕНТАР Се покажува дека ние умееме да ја извитопериме секоја идеја, па нека е и најдобра, со инсталација на партиски пиони на високостручни и одговорни...

Сликаj, но без емоции

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+РЕПЕРТОАР „Минамата“, режија: Ендру Левитас, сценарио: Дејвид Кеслер според книгата на Јуџин Смит и Аилин Миоко, улоги: Џони Деп, Минами, Акико Ивасе, Јун Кунимура, Бил...

Каде е дното на заробената држава

Коментар Не знаевме до каде Агенцијата за филм може да биде заробена и да се претвори во своја спротивност, па наместо да ги движи работите...