Ознака: Унијата

Алтернативи за Унијата со европски вкус?

Мини-шенгенот сѐ повеќе се наметнува како потреба за сите земји во регионот што сѐ уште се надвор од Европската Унија. Тоа е реалност, исцртана...

Бугарија е во Унијата, но надвор од стандардите на правна држава

И покрај мноштвото континуирани извештаи за големиот број црни точки во бугарската политика и однесување, нејасно е до кога Брисел ќе го толерира и...

Меркел се збогува со функцијата, дали и Македонија со Унијата

Она што се наметнува како дилема е дали со заминувањето на Меркел, проширувањето на ЕУ со земјите од Западен Балкан станува неизвесен процес, а...

Швајцарија го откажа договорот со Унијата

Што може Македонија да научи или да извлече како поука од швајцарското искуство? Дали за успех во преговорите со ЕУ и во споровите со...

Само со силна економија до подобар живот и членство во...

Сузбивањето на вирусот и побрзата имунизација на населението се клучни за зачувување на животите. Но истовремено и борбата за спас на економијата е неопходна....

Компромисот со Варшава и со Будимпешта го откочи буџетот на Унијата

Европската Унија постигна компромис за новата буџетска рамка за периодот од 2021 до 2027 година, вреден вкупно 1,825 милијарда евра, и за пакетот за...

Неразумностите не може да се решаваат на грбот на Унијата

Каков е ставот на меѓународната заедница по испратениот меморандум од Софија до земјите-членки на Европската Унија, во однос на спорот наметнат од Бугарија, и...

Новите карантини во Унијата предзнак за уште еден економски пад

Во летното предвидување објавено минатата седмица, Европската комисија ги измени своите предвидувања од почетокот на годината и даде посериозни прогнози за економијата на ЕУ...

Финска ќе биде единствен производител на ураниум во Унијата

Финска е на пат да стане единствен производител на ураниум во ЕУ откако Чешка и Романија ги запреа своите производствени капацитети Финската влада неодамна ѝ...