Ознака: Унијата

Какви новитети носи е-возачката дозвола на Унијата

Со цел да се спречи неказнивост на прекршителите на патниот сообраќај, ќе се воведе нов систем што ќе овозможи казнување на возачите на ниво...

Проширување нема да има пред реформа на Унијата!

Очигледно белгискиот премиер само се надоврзува на плановите на францускиот претседател Емануел Макрон, проширувањата да се држат понастрана од европската агенда, а земјите кандидати...

Реформите во Унијата тргнаа со кафе-пауза

Епизодата од последниот самит на ЕУ, со излегувањето на унгарскиот премиер Орбан од состанокот на Советот на Унијата кога се одлучувало за почеток на...

Едни принципи во Унијата, други за кандидатите за Унијата

Различната диоптрија за владеењето на правото, со која ЕУ ги гледа своите земји членки во споредба со кандидатите за членки во ЕУ, беше исклучително...

„Брза примка во ЕУ“ не значи исто што и „брзо примање...

Изразот „брза примка“ многу потсетува на „примање“ или „прифаќање“ некого или нешто, на зачленување некаде или „воведување во друштво“... Но внимателно, не е сѐ...

Брзо проширување на Унијата е евтина мамка за лековерните

Во моментов, повеќе од очигледна е фактичката состојба, а и трендот на расположението во повеќето европски држави каде што граѓаните се „против секакво ново...

Веродостојност на Брисел за да може безрезервно да сметаме на Унијата

Кога ќе се наведат примерите дека Хрватска, која неколку години подоцна ја потпиша спогодбата, веќе осум години е членка на ЕУ, а Србија и...

Фузија на сите ЕУ-иницијативи би ги сконцентрирала нашите напори на патот...

Во македонскиот случај повеќе од очигледно е дека станува збор за многу иницијативи што бараат ангажман на луѓе, ресурси и многу други трошоци, со...

Сме или не сме подготвени за Унијата

Кој смета дека Македонија е подготвена за ЕУ, а кој е сомничав за ефикасноста на внатрешно спроведуваните реформи? Кој тврди дека во најдолгиот период...

Ќучук ја известува Унијата, но ја обезглавува вистината

Ако во прво време од мандатот донекаде се држеше до воспоставената европска практика за известување, со стапувањето во сила на првото бугарско вето за...