Ознака: Унијата

Ќучук ја известува Унијата, но ја обезглавува вистината

Ако во прво време од мандатот донекаде се држеше до воспоставената европска практика за известување, со стапувањето во сила на првото бугарско вето за...

Европската комисија ѝ го предаде клучот на Софија за влез на...

Домашните и странските експерти посочуваат на нееднаквиот третман на Европската комисија при прием на нови членки, а се наведува и преседанот со Македонија, за...

За влез во ЕУ, доволно е Унијата да почувствува потреба за...

Со ставањето на дневен ред на апликациите за кандидатски статус на Украина, Грузија и на Молдавија, без оглед дали ќе го добијат и во...

Велика Британија и ЕУ повторно „јаваат“ заедно

Украинската криза ги приближува некогашните блиски соработници и членки во Унијата Лондон и Брисел започнале со преговори за нови антируски мерки со учество на САД....

Ерупција на корупцијата во Унијата

Во изминатите години беа разоткриени големи корупциски скандали во кои беа вмешани и имињата на високи државници од Германија, Франција, Италија... Во исто време,...

Консензуалното одлучување во Унијата првпат на „нишан“

Во дел од документот насловен „Стратегиски безбедносен компас на ЕУ“, кој треба да биде претставен денеска, на редовниот состанок на министрите за надворешни работи...

Политички кризи во копродукција на Унијата

Регионалните лидери и некои од странските експерти во исходот од гласањето препознаа разочараност кај народот од потфрлањето на ЕУ, особено што Македонија поднесе огромна...

Унијата го средува својот двор, сѐ друго оди во втор план

Во моментов во ЕУ се одвиваат неколку сериозни политички „војни“. Две од нив се посериозни. Прва е „нуклеарната“ политичка војна, а втора е фискалната...

Јазикот нема коски, но може да го скрши ‘рбетот на Унијата

Појавата на нови јазични спорови во ЕУ ја поставува дилемата дали со активирањето повеќе такви „јазични случаи“, Унијата ќе ја согледа апсурдноста на нивното...

Четирите камења околу вратот на Унијата

Сондажата на аналитичкото тело на Европската комисија, „Евробарометар“, неодамна покажала дека постојат четири најголеми проблеми за кои се грижат граѓаните на државите од ЕУ....