Ознака: стареење

Феноменот на стареење на нацијата

Намалувањето на наталитетот и поголемите можности за преживување на постарите луѓе значително го стареат населението во Италија, до тој степен што економистите се загрижени...

Постои врска помеѓу бактериите во цревата и стапката на стареење

Научна студија Неодамнешните наоди објавени во списанието „Девелопментал когнитив неуросајенс“ открија дека разновидноста на микробите во цревата не само што може да влијае на нашата...

На која возраст најдобро паметиме, а кога почнуваме да забораваме

Стареењето може да биде нешто што влева одредена доза страв кај повеќето луѓе, но сѐ поголем број научни докази сугерираат дека на некој начин...

Знаци дека мозокот старее побрзо отколку што треба

Когнитивното опаѓање е еден од најпредизвикувачките аспекти на стареењето кај луѓето. Според резултатите од многу истражувања, вештините за разбирање, помнење и расудување можат да...

Откритие што може да го забави процесот на стареење – голем...

Една нова германска студија пронајде потенцијални одговори на старите прашања: Што го поттикнува стареењето и што можеме да направиме за да го забавиме? И покрај...

Со кои секојдневни навики мозокот старее побрзо

Повеќе секојдневни навики придонесуваат за лошо здравје на мозокот. Ново истражување издвојува четири појави што можеби имаат најголемо влијание, или најлоши последици, во таа...

Газираните пијалаци го забрзуваат стареењето

Истражувањата покажуваат дека постои еден вид пијалак од кој може да остарите многу побрзо, а ако се откажете од него, можете да си помогнете...

Како да го забавите стареењето

Истражувањата што би ја откриле тајната на убавото стареење и вечната младост никогаш не престануваат да ја интригираат јавноста, а научниците сѐ почесто препорачуваат...

Јапонците развиваат вакцина против стареење

Научниците од Јапонија тврдат дека направиле чекор напред во продолжувањето на животниот век на човекот, откако успешно тестирале вакцина против клетките што придонесуваат за...

Заборавете на бесмртноста, невозможно е да се запре стареењето

Речиси секојдневно слушаме за борба против стареењето, што не е за изненадување бидејќи пазарот вреди околу 58,5 милијарди долари. Меѓутоа, сето тоа е обид...