Ознака: сиромашните

Расте јазот меѓу богатите и сиромашните

Новиот шеф на Светската банка, Ајај Банга, предупредува: Претседателот на Светската банка, Ајај Банга, вчера се огласи со предупредувачка изјава дека растечките поделби меѓу богатите...

Сиромашните земји уште повеќе ќе осиромашат!

Она што сега ме загрижува мене е тоа што сето ова е влошено од страна на монетарните политики, одлуката на американските Федерални резерви да...

Рибарите во сиромашните земји остануваат со празни мрежи

Поради субвенциите за рибарскиот сектор, на рибарите од богатите земји им се исплатува да ловат и на отворено море. Тоа е неповолно за рибарите...

Сиромашните деца да се заштитат од претстојната криза со храна

Руската воена операција во Украина се заканува да предизвика поголемо нарушување на светскиот систем на храна со драматично зголемување на цената на основната храна...

За богатите има вакцини, за сиромашните – ако останат

Анализирањето на напредокот според нивоата на приходи на земјите ги истакнува разликите во светот: повеќето од администрираните дози биле во земји со повисоки приходи,...

Пандемијата црпи општински пари за лекување и за погреби на сиромашните

АНАЛИЗА: ИМ ПОМАГААТ ЛИ ЛОКАЛНИТЕ ВЛАСТИ НА ГРАЃАНИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА КРИЗАТА? Ковид-пандемијата едноставно ги натера општините многу поактивно да работат и да ги користат...

Дали сиромашните држави може да ја избегнат војната за вакцините?

Покрај добрите вести за пристигнувањето на безбедните и ефикасни вакцини против ковид-19, горчливата вистина е што светската побарувачка ќе ги надмине резервите. Без мултилатерален...

Сиромашните стануваат уште посиромашни

Економската криза предизвикана од пандемијата на ковид-19 силно ги погоди граѓаните што најчесто работат на нископлатени работни места или се дел од неформалната економија,...

Г20 привремено ќе ги замрзне долговите кон сиромашните земји

Финансиски претставници на 20-те најмоќни економии во светот постигнаа договор со кој им се замрзнуваат долговите на најсиромашните земји за најмалку шест месеци по...

ЕУ ќе плати за 88 милиони дози на вакцини за сиромашните...

Европската Унија планира да инвестира околу 230 милиони евра во системот за набавка на вакцини „Ковакс“ Европската Унија (ЕУ) сака да инвестира во околу 88...