Ознака: симбол

Гласоечко – машко двогласно пеење како симбол на македонскиот идентитет

Гласоечко се препознава како симбол на културниот идентитет на македонскиот народ од Долни Полог, кој токму во гласоечките песни ги вградил својата историја, митологија,...

Саможртвата како симбол на македонската борба за слобода

Од историските архиви: 119 години од смртта на војводата Славејко Арсов По Илинденското востание, Славејко Арсов заедно со многу војводи и дејци на Македонската револуционерна...

Облакодер во вид на куп наредени кутии ќе стане симбол на...

Oблакодер што изгледа како куп наредени кутии ќе стане заштитен знак на Мајами. Ќе биде дом на новиот хотелски комплекс „Валдорф асторија“, но ќе...

Лавот како земски симбол на Македонија

Стјепан Антољак, универзитетски професор, историчар, член на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) и раководител на Институтот за национална историја во Скопје, во...

Доналд Трамп стана симбол на германската екстремна десница

Ликот на американскиот претседател Доналд Трамп се најде на знамињата и транспарентите на крајните десничарски движења во Германија. Демонстрантите на 29 август во Берлин...

Се враќа стариот сјај на Офицерскиот дом

Битола Офицерскиот дом, еден од архитектонските симболи на Битола, за кој битолчани со право велат дека е еден од најрепрезентативните објекти во градот под Пелистер,...

Како стана песната „Bella Ciao“ симбол за слобода и отпор

„Bella Ciao“ првенствено се пеела во комунистичките и анархистичките кругови, но поради текстот во кој никаде експлицитно не се наведуваат политичките програми и ставови,...

Неколку факти за Сонцето од Кутлеш

Сонцето (Ѕвездата) од Кутлеш е поврзано со култот на сонцето кај Античките Македонци. Според материјалните и пишаните историски извори од античкиот период, сонцето е...

Симболот за блутут

Симболот за алатката блутут е направена со комбинација на иницијалите на Харалд Блутут, крал од Данска, кој владеел и со Норвешка во 10 век....

Вуду рок-поезијата на Џими Хендрикс – симбол на љубов и слобода

Во неговата хотелска соба е најден бел лист хартија на кој пишувало: „Животната приказна е побрза од треперењето на окото, приказната за љубовта е...