Ознака: светски ден

Го славиме Светскиот ден на мрзата

На 10 август се одбележува Светскиот ден на мрзеливоста. Преданијата велат дека овој „празник“ се слави повеќе од 100 години, но никој не знае...

Од депопулација до асимилација

СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОПУЛАЦИЈАТА КАКО ПОВОД Кои се мерките и решенијата што домашните институции и државата можат да ги понудат за да се спречи тој...

Светски ден на зоонегувателите: Ова се хероите од скопската Зоолошка градина

Денеска е Светски ден на зоо-негувателите, празник што се слави во сите држави. Овие луѓе од Скопската зоолошка градина пожртвувано се грижат за животните исто...

Со слоганот „Не можеме да чекаме“ одбележан Светскиот ден за борба...

„Не можеме да чекаме“ е годинешниот слоган на светската кампања за подигнување на свесноста на населението за малигното заболување лимфом, која почнува на 15...

Се одбележува 3 Мај, Светскиот ден на слободата на медиумите

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), по повод 3 Мај, Светскиот ден на слободата на медиумите, од власта и институциите очекува да...

Скопје е еден од ретките градови што имаат природен извор на...

Во насока на непречен развој на градот во иднина, направени се и се прават истражувања за потенцијалните извори на водоснабдување што претставува голем чекор...

Одбележан светскиот ден на ретките болести во Битола

Форумот на жени на СДСМ активно се вклучи во одбележувањето на Светскиот ден на ретките болести, кој годинава се одбележува во околности во кои...

Крводарителна акција на Светскиот ден на извидништвото

Извидничкиот одред „Мирко Милески“ од Кичево го одбележа Светскиот ден на извидништвото, 22 февруари, со традиционална крводарителна акција, која беше организирана во соработка со...

Заев по повод Светскиот ден на културната разноличност: Дијалогот е најдобра...

Премиерот Зоран Заев присуствуваше на настан организиран од Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, по повод одбележувањето на Светскиот ден на...

Ромското живеење преку 150 фотографии

По повод Светскиот ден на Ромите, 8 април, здружението за развој и интеграција на младите Роми „Преродба“ од Кичево подготви богата изложба на фотографии...