Ознака: рецесија

Јапонија влезе во рецесија, Германија стана трета најголема економска сила

Јапонија, поради слабата домашна потрошувачка, падна во рецесија и ја загуби позицијата на трета по големина економија во светот, која сега е преземена од...

Германија влегува сѐ подлабоко во рецесија

Секоја надеж дека услужниот сектор би можел да ја спаси германската економија испари. Наместо тоа, услужниот сектор ќе му се приклучи на производството, кое...

Резултат од политиките на централните банки: Бавен пад на инфлацијата, брз...

Kаматните стапки ќе останат повисоки од очекувањата, значи нема прекин во војната на економистите Сè додека инфлацијата беше висока, економистите се бореа да откријат од...

Централните банки треба да престанат да ја туркаат економијата во рецесија

Глобалната рецесија изгледа неизбежна доколку каматните стапки продолжат да растат. Веќе имаше одредени сигнали во овој поглед – од кризата со златото, колапсот на...

Еврозоната падна во рецесија

Еврозоната падна во рецесија, покажуваат новите податоци, пренесува британски Гардијан. БДП низ еврозоната се намали за 0,1 отсто во првиот квартал од оваа година, што...

И транспортерите го плаќаат „данокот“ на рецесијата

Податоците за количеството превезена стока се реален одраз на кондицијата на националната економија, како и на кондицијата во која се наоѓаат домашните компании, по...

Ред песимизам, ред оптимизам, но треба работа за да се оствари...

Минатата година берзанското тргување со хартиите од вредност не помина добро, но во почетокот на 2023 состојбата на светските берзи изгледа малку поинаку, пооптимистички....

ММФ ги зголеми изгледите за глобалниот раст, намалени ризиците за рецесија

Меѓународниот монетарен фонд денеска малку ги зголеми изгледите за глобалниот раст во 2023 поради „изненадувачките отпорни“ побарувања во САД и Европа, пониските трошоци за...

Глобалната економија годинава би можела да падне во рецесија, тврдат од...

Светската банка денеска ги намали прогнозите за раст за 2023 година на ниво кое е на работ на рецесија за многу земји, наведувајќи го...

Велика Британија се соочува со најлошата рецесија во 2023 година...

Велика Британија, според голем број економски експерти, е западноевропска земја што се соочува со најголемата економска криза во екстремно сложената измината година. Тоа најдобро...