Ознака: регионот

ЕУ-пасоши за фингирање бугарско малцинство во регионот

Во регионот на Западен Балкан, а и во Брисел, одамна е познато дека Бугарија за своите асимилаторски и експанзионистички аспирации ги користи европските документи...

Македонските мостови од матицата кон регионот се монолитни!

Културното наследство секогаш се наоѓа во средиштето на идентитетските обележја на еден народ, а таа тема за Македонците што се физички одделени од својата...

Зарем Македонија плаќа најскапа струја во регионот?!

Државата мора да смисли како во иднина да се намали зависноста од увоз на електрична енергија и да вложи поголеми финансиски средства во искористувањето...

Меѓународната заедница – за Бугарија мајка, за Македонија маќеа

Наметнувањето повисоки такси за транзит на гасот од Бугарија кон Македонија претставува исклучително непријателски чин, имајќи предвид дека доаѓа во момент кога Македонија е...

Разузнавањето на западните служби го предвиде крвавиот крах на Југославија

Сѐ повеќето нови декласифицирани документи од безбедносно-разузнавачките служби што се занимавале со политичките, економските, националните, безбедносните и други битни прашања во поранешната југословенска држава...

Какви се цените на горивата во регионот

Земјите во регионот презедоа различни мерки за ограничување на цената на горивата, по ескалацијата на енергетската криза во светот, што влијаеше и на различните...

Феноменот Констракта го затресе регионот

Евровизиската „In corpore sano“ со седум милиони прегледи на Јутјуб Веќе десетина дена, не само во Србија туку и во целиот регион, главна тема на...

Омикрон го стега обрачот околу земјите во регионот

Загрижувачки информации од здравствените балкански центри Новиот сој на коронавирусот наречен омикрон, кој неодамна се појави во Јужна Африка, полека се приближува во земјите од...

Лондон со „специјалец“ ќе ги мониторира државите од регионот

Британскиот премиер именува специјален претставник за Западен Балкан Сер Стјуарт Пич е именуван од британскиот премиер Борис Џонсон за специјален пратеник за Западен Балкан. Пич...

Ако Унијата нема план Б, нови кандидати сакаат да ги пополнат...

Европската Унија нема стратегија за односите со Западен Балкан, освен проширувањето. Кога проширувањето ќе заглави, влијанието на ЕУ се намалува, што отвора шанса за...