Ознака: раѓање

Човекот што ја направи Македонија подобро место за сите луѓе

В недела Македонија чествува 152 години од раѓањето на нашиот великан Гоце Делчев „Да не мислат, дека јас и моите другари сме совршени. Да видат,...

Местото на раѓање на трите аврамски религии: Јудаизмот, христијанството и исламот

Прашањето како да се реши израелско-палестинскиот конфликт е клучно геополитичко прашање уште од 1948 година и создавањето на државата Израел, што беше настан што...

Трауми поврзани со раѓањето

Кога размислуваме за настан што може да има траен емоционален и психолошки ефект, обично мислиме на војна, терористички напад или несреќа (природна катастрофа или...

Ќе се одбележат 70 години од раѓањето на Горан Стефановски

Општина Центар соопшти дека денеска ќе одбележи 70 години од раѓањето на еден од најголемите македонски драматурзи и писатели, Горан Стефановски. По тој повод, во...

Жена роди бебе додека беше во кома поради ковид-19

Мајка се породи додека беше во кома борејќи се за животот по заразувањето од коронавирус во текот на бременоста. 28-годишната Софи Бирн од Британија...

Поетско читање по повод еден век од раѓањето на Славко Јаневски

По повод стогодишнината од раѓањето на писателот Славко Јаневски, вечерва, во Културно-информативниот центар (КИЦ) во Скопје, ќе се одржи поетско читање, насловено „Произведувачи на...

Поетско читање по повод стогодишнината од раѓањето на Славко Јаневски

По повод стогодишнината од раѓањето на Славко Јаневски на 15 јануари ќе се одржи поетско читање со наслов „Произведувачи на зборот“, со почеток во...

Раѓањето на Исус нова надеж за човештвото

Христовото раѓање или Божиќ е еден од само трите празници, во кои Православната црква го одбележува раѓањето. Заедно со раѓањето на спасителот Исус, црквата...

Еден век од раѓањето на авторот на македонската химна

Владо Малески е истакнат македонски писател, револуционер, учесник во НОБ, општествено-политички и културен работник и автор на текстот на македонската химна „Денес над Македонија...

Раѓање на парламентот

Даниел Грос Изборите за Европарламентот порано беа здодевна работа, заборавени од гласачите и едвај забележани од медиумите. Но изминатите избори, што беа одржани во последниот...