Ознака: птици

Со љубовта што ја шират, децата може да слетаат во...

Во развојот на еколошката свест и култура кај децата најважно е да им се развие љубовта кон природата. Да бидат еколошки свесни значи да...

Колку се поблиску до екваторот, толку птиците се пошарени

Чарлс Дарвин беше во право кога пред речиси два века теоретизираше дека птиците се пошарени колку што се поблиску до екваторот, тврдат британските научници....

Облека што имитира инсекти, птици и растенија

Модните дизајнери можат да најдат инспирација насекаде во секојдневниот живот, а кај некои примери на парчиња облека засновани на дизајн, може да се претпостави...

На планетата има шест пати повеќе птици отколку луѓе

Вилијам Корнвел од Универзитетот во Нов Јужен Велс во Сиднеј, заедно со неговиот тим истражувачи, спроведе студија што открива нови податоци за птиците: колку...

Објавен новиот „Европски атлас на птици гнездилки“

По четири години теренски истражувања и милиони податоци за распространувањето и гнездењето на птиците во Европа е објавен новиот атлас на птици гнездилки. - Во...

Јазикот на птиците

Покрај тоа што поседуваат интелегенција, со експеримент е докажано дека птиците комуницираат на свој сопствен јазик. Така, на пример, кога се приближува предатор птиците...

Бројот на птиците во Северна Америка намален за една четвртина

Ширењето на земјоделството и промените во користењето на земјата создале притисок врз популацијата на птиците. Имаме непрегледни полиња на пченка, а немаме простор за...

Над 90 вида птици го надлетуваат Градскиот парк во Скопје

- Шетаме ваму-таму низ нашата убава Македонија, а одамна не сме прошетале низ Градскиот парк во Скопје - се согласија Вики и Влатче. - Ајде...

Птиците собираат информации од околината додека мигрираат

„Желбата за преселба на птиците е генетски вроден нагон, како што е и генетски вродениот нагон за размножувањето во пролет, на ова не е...

За две недели се очекува да ни долета египетскиот мршоjадец

Мршојадците се можеби најкорисните птици, бидејќи имаат улога на бесплатни природни чистачи Египетскиот мршојадец е еден од четирите вида мршојадци што некогаш се гнезделе на...