Ознака: приказни

Весели математики, жални приказни

Познатиот српски новинар, писател, афористичар и поет Душко Радовиќ рекол: „Пред да сакате да го поправите светот, поправете си ја чешмата во домот“. Светот би...

Започнува проектот „Запознајте ги кинеските приказни и бајки“

Во организација на институтот за наука, алтернатива, култура и уметност „Инаку“ од Скопје, денеска почнува со реализација проектот „Запознајте ги кинеските приказни и бајки“....

Ќелешот аnd Тне Dеер Blue (2)

Антиупатства за лична употреба Ќелешот, пак, пред да се соочи со морето, за него можеби слушал приказни слични на онаа во која тој е јунакот....

Дали писателот е пред слепа улица?

Камелија Шојлевска Замислете си еден идеален свет во кој од себе изнедруваш некоја нова вистина… пишувајќи со часови на својот компјутер и кога си завршил...

Иронијата во која живееме е рудник за „копање“ приказни

„Големата ноќ“ - нов краток филм Краткиот филм „Големата ноќ“ е приказна за две тинејџерки што во една вечер поминуваат низ институционална авантура, соочувајќи се...

Банкноти и пари

Ликовни приказни На почетокот од ова писание сакам да се потсетиме на една многу проста и банална работа, дека за историјата тоа што се случувало...

Македонски приказни од 11.101 ноќ

Ако Шехерезада купила 1.001 ноќ со тактиката на незавршени приказни, Македонија симболично изгуби приближно 11.101 ноќ. Толку приближно изнесува бројката на изгубени денови (и...

Грст приказни за Македонија, адут за нејзината иднина

Овие приказни, и визуелно раскажани, се несоборлив доказ за македонскиот идентитет и можеби се најдобриот адут за иднината на Македонија, во оваа бесмислена но,...

Осумдесет приказни за 80 години плоден животен век на Киро Донев!

Познатиот писател за деца денеска слави роденден со промоција на нова книга По повод 80-от роденден на познатиот македонски писател за деца и млади Киро...

Висока мода, елегантни парчиња и оригинални приказни

„Скопски моден фестивал“ Првото издание на „Скопскиот моден фестивал“ почна со тридневна ревијална програма во трговскиот центар „Скопје сити мол“, каде што во текот на...