Ознака: популација

Од депопулација до асимилација

СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОПУЛАЦИЈАТА КАКО ПОВОД Кои се мерките и решенијата што домашните институции и државата можат да ги понудат за да се спречи тој...

Речиси половина од животинските видови во опаѓање

Речиси половина од животинските видови во целиот свет моментално минуваат низ фаза на намалување на големината на популацијата, според новата студија. Студијата, објавена неодамна, ги...

Територија, популација и рамномерност

Насловов ќе го започнам со дадените препораки од Обединетите нации за пописот на населението, каде што на самиот почеток пишува дека секоја земја-членка на...

ЕУ втора година едноподруго се соочува со пад на бројот на...

Бројот на жители во Европска Унија лани, втора година по ред бележи пад поради последиците од пандемијата со ковид-19, покажуваат податоците на Европската агенција...

Петнаесет години МЕД ја чува популацијата на Голем Град

Cвежиот воздух, недопрената природна убавина и разновидниот див свет имаа лековито дејство врз нас додека снимавме на терен, објаснува режисерот и монтажер Џорџ Стамкоски „Голем...

Светската популација до 2064 година ќе достигне над 9 милијарди луѓе

Светот веќе тргна кон курсот за намалување на вкупниот број на населението во иднина. Иако експертите се согласуваат, сепак, тие не размислуваат исто за...

Првпат во историјата на САД бројот на белци паднал под 60...

Соединетите американски држави се менуваат од година во година, за што сведочат резултатите од неодамнешниот попис, кој покажува дека популацијата на Америка е поразновидна...

Путин наложи зголемувањето на популацијата во Русија да биде владина цел

Рускиот претседател, Владимир Путин, постави цел владата да обезбеди зголемување на бројот на населението во земјата до крајот на 2024 година, објави Кремљ. - Владата...

Азија е најнаселена, Јапонија има најстаро население

Шест факти за светската популација Светскиот економски форум (СЕФ) издвои шест факти за светската популација. Азија е дом на 60 проценти од вкупниот број луѓе...

Десет отсто од светската популација се борат со глад

Во извештајот на ООН за недостиг од храна, меѓу другото, се наведува дека бројот на луѓето што гладуваат значително е пораснат и дека бројката...