Ознака: Политичка

Додека ја затнуваме „дупката“ од Софија, почна да протекува од сите...

За тоа каква е политичката клима во државата, пред почетокот на можеби најзначајната седница на македонското собрание, ќе посочиме редица актуелни примери што најдобро...

Софија да слуша поинаква „музика“ од Македонија

Се чини дека беа потребни неколку години за нашите носители на преговорите со соседот и воопшто со европските институции, поединци и авторитети да заклучат...

Како што ќе каже лидерот!

Моменталните случувања во ДУИ се само пресликување на генералните состојби во речиси сите партии на македонската политичка сцена, каде што партиските статути не дозволуваат...

Оставете ги кавгите, спортот не е политичка трибина

Кавгите и расправиите меѓу челните луѓе на спортските институции толку зовреа, што околу тоа кој работел исправно, а кој не, се вклучи и Државната...

Донесување политичка 4К-резолуција

Премиерот Димитар Ковачевски завчера испрати покана до парламентарните политички партии за лидерска средба, на која ќе се разговара за европската иднина на земјава и...

Обврска на политичарите се отчет и политичка одговорност

Македонските политичари како да го изгубија чувството низ годините дека ако и во најмала дразба се појави чувството за неисполнети ветувања кон граѓаните, тие...

Како статистичката операција се трансформира во политичка

Иако пред почетокот на пописот Владата и Државниот завод за статистика јасно ставија до знаење дека дијаспората нема да влезе во резидентното население, очигледно...

Инфлацијата како политичка тактика со неславен крај

Стратегијата што е стара половина век и е предводена од корпорациите, Волстрит, владите и централните банки, сега полека пропаѓа. Како резултат на тоа, западните...

Државата се празни, партиите се полнат?!

Како да се објасни состојбата во која државата во последните две децении загуби околу една десеттина од своето население, а тоа речиси воопшто не...

Шведските и финските социјалдемократи го отворија патот кон НАТО

Руската специјална воена операција во Украина поттикна брзо преиспитување на партиите што долги години се спротивставуваа да му се приклучат на одбранбениот сојуз Анализа на...