Ознака: пластични

Следење на патувањето на вдишените пластични честички

Откако неодамнешните студии го утврдија присуството на нанопластични и микропластични честички во респираторните системи на популацијата на луѓето и на птиците, една нова студија...

„Лего“ престана да произведува коцки од рециклирани пластични шишиња

Компанијата „Лего“ се откажа од плановите да прави коцки од рециклирани пластични шишиња со цел да ги намали емисиите на јаглерод. „Лего“ во 2021 година...

Глоби и до 140.000 евра за непочитување на Законот за пластични...

Од Државниот пазарен инспекторат велат дека Законот предвидува, прво, укажување до трговците за отстранување на недостатоците во спроведувањето на Законот. Доколку не ги отстранат,...

Во светот полека стапува во сила забраната за пластични кеси

Според извештајот на Обединетите нации и неколку медиуми, 77 земји во светот воведоа целосна или делумна забрана за пластични кеси. Иако пластичните кеси се...

Ралф Лорен прави поло-маички од пластични шишиња

Со познатиот француски бренд „Лакост“, најпознат креатор на висококвалитетни поло-маици на светската сцена несомнено е американскиот дизајнер Ралф Лорен, кој оваа сезона подготви вистинско...