Ознака: осаменост

Еве како осаменоста „ги руши“ мозокот и здравјето кај постарите лица

Напуштањето на старите, препуштајќи ги на живот исполнет со осаменост е непростлива суровост што ниту едно цивилизирано општество не треба да ја дозволи. Во...

Амбивертите сакаат и друштво и осаменост

Иако е вообичаено луѓето да се опишуваат како екстроверти, т.е. отворени и друштвени, или како интроверти, повлечени и свртени кон себе, во средината помеѓу...

Стрес, депресија и празници во пандемија: Земете здив – може да...

Сезоната на празници знае да донесе и несакани гости - стрес и депресија. И не е ни чудо со толку готвење, шопинг, чистење, планирање...

Пандемиjа на осаменоста

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+КАНДИДАТ ЗА ОСКАР Кон: „Тајниот агент“, документарец на Маите Алберди, Чиле 2020 Марина Костова Документарецот „Тајниот агент“ на чилеанската режисерка Маите Алберди, меѓу петте номинирани за Оскар...

Сто години македонска осаменост

Овие скромни редови ги посветувам на епохата од еден век на Конески и ги упатувам до сите чесни македонски родољуби, па со овој мал...

Отуѓеноста и осаменоста како феномен на денешницата

Осаменоста во Германија зема замав како епидемија, особено во главниот град. Таму сѐ погласни се заговорниците на идејата, по примерот на Велика Британија, да...

Не е само Фејсбук виновен за осаменоста кај младите

Социјалните мрежи не се јасен показател дека нивната честа употреба има врска со поголема осаменост, затоа што и оние што најмногу ги користеле имаат...