Ознака: октопод

Случај „Магнитски“: И граѓани на САД и Русија заплеткани со афера...

Шпанската полиција, во соработка со Европол и Европравда, неодамна реализираа акција против криминална организација што перела пари поврзани со случајот „Магнитски“. Со реактивирање на...

Кој ќе го организира гонењето на октоподот

Зошто третпат е одложен изборот на нови членови на Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција Членовите на Советот на јавни обвинители, по двата неуспешни...

Танцот над танците човекот и октоподот

ФИЛМ+ОСКАР ЗА НАЈДОБАР ДОКУМЕНТАРЕЦ Кон „Мојот учител – октоподот“, режија: Пипа Ерлик и Џејмс Рид, улоги: Крег и Том Фостер, фотографија: Роџер Хорокс, Јужна Африка...

Октопод додека спие менува бои

Во документарниот филм „Како комуницираат октоподите“ на Пи-би-ес може да се види како еден октопод додека спие и сонува ги менува боите. Поморскиот биолог Дејвид...

Амнестијата – македонски октопод со отровни краци

ПОЛИТИЧКИ НАЈЗЛОУПОТРЕБУВАН ИНСТРУМЕНТ НА ШТЕТА НА ПРАВОТО Амнестијата одамна стана политички инструмент во Македонија: користењето на правните инструменти како форма со употребна вредност во политиката...