Ознака: океани

Океаните во светот бележат екстремно високи температури на водата

Какви последици може да се очекуваат од климатските експерименти Досега невиденото загревање на Атлантски Океан и феноменот Ел Нињо во Тихи Океан ја водат климата...

Температурата на океаните овој април е највисока во историјата

Просечната температура на површината на светските океани на почетокот на април достигна 21,1 степен, што е највисоко во историјата од почетокот на сателитското снимање. Американската...

Глобалното затоплување ги стопли океаните

Годишните просечни температури на површините на океаните во 20 век почнаа сè повеќе да се разликуваат, особено од 1980-тите. Во 2021 година, глобалните температури...

Океаните содржат огромни количества скриен шеќер

Скриени под брановите и во длабочините, океаните содржат огромни резерви шеќер за кои досега не ни знаевме, тврдат научниците. Благодарение на новото истражување, научниците открија...

Маските и ракавиците – дополнително загадување за океаните

Кога пандемијата ковид-19 го зафати целиот свет на почетокот од оваа година, ставајќи голем дел од светот во услови на карантин, се чинеше дека...

Величествената розова раја е вистинска реткост

Постојат уште многу нешта кои не се откриени на планетата. На таков пример наиде фотографот Кристијан Лајн кој нуркаше на брегот на Австралија, правејќи...

Лансиран широкопојасен сателит, ќе има сигнали во пустините и океаните

Првиот кинески широкопојасен сателит, со комуникациски капацитет од 10 гигабајти во секунда, е испратен во вселената од Центарот за лансирање сателити „Џиучуен“. Сателитот е лансиран...

Бактерија ќе јаде пластика од океаните

Високото загадување во океаните претставува голем проблем во светот. Во изминатава години сѐ почесто се слуша дека китови умираат од консумирање голем број пластични...

ОН ќе ја засили борбата против загадувањето со пластика

ОН планираат да ја засилат борбата со причинителите на загадувањето со пластични маси, кои ги засега жителите на целата планета, изјави претседателката на Генералното...

Експедиција до најдлабоките точки на океаните

За прв пат во историјата на човештвото ќе се допре до најдлабоките точки на секој од петте океани, а тоа ќе биде изведено со...