Ознака: образование

Резултати од конкурсот за наставниците од основното образование во Р Македонија

На конкурсот „Јазикот е нашата единствена татковина“ пристигнаа творби од поголем број наставници од основните училишта, љубители на пишаниот збор. Жири-комисијата донесе одлука да избере...

Студентите пред МОН ќе побараат исплата на стипендии, ваучери за превоз,...

Студентите денеска ќе протестираат пред Министерството за образование и наука поради, како што велат, неправдите врз нив и против неефикасното работење на ресорното министерство. Преку...

Учениците покажуваат слаби резултати по математика и читање, УНИЦЕФ апелира образованието...

На Меѓународниот ден на образованието, претставничката на УНИЦЕФ, Патриција ди Џовани, истакнува дополнителни докази за потребата од натпартиски заложби за реформи на образованието во...

Исчекор што (не) носи квалитет

Во текот на целиот мандат на актуелната влада, образованието беше една од тежишните точки за оценување на успешноста на нејзиното функционирање. Слабите резултати на...

Електронскиот дневник ќе се применува како пилот-проект во 40 училишта од...

Во 40 основни и средни училишта во неколку општини во државава од второто полугодие на учебната година ќе се применува електронскиот дневник (Е-дневник) како...

Државната химна ќе се интонира во училиштата во Македонска Каменица

Македонска Каменица се вбројува во општините, каде наставата во сите училишта секој понеделник ќе започнува со интонирање на државната химна. Одлуката едногласно ја усвои...

До МОН се доставени ракописи за учебниците по историја за петто...

Министерот за образование и наука, Јетон Шаќири денеска изјави дека ракописите за учебниците по историја за петто и шесто одделение се веќе доставени до...

БРО ги доставило до МОН новите наставни програми за седмо одделение

За учебници што ќе се користат идната година Бирото за развој на образованието (БРО) го испочитувало рокот даден од министерот за образование и наука Јетон...

Ако наставните програми за седмо не бидат готови до крајот на...

Откако пред неколку дена соопшти дека крајот на ноември е рокот до кога Бирото за развој на образованието (БРО) треба да ги подготви наставните...

Ученици од тетовското медицинско училиште протестираа за стипендии, тврдат дека дуалните...

Учениците со нивните родители, професори и раководството на Општинското средно медицинско училиште „Никола Штејн“ во Тетово протестираа во училишниот двор. Причина е известието од...