Ознака: независна

Предизвиците на Собранието допрва почнуваат!

На 11-то парламентарно собрание, пред конституирањето на новото собрание, пратениците треба да си го постават прашањето: Што очекуваат граѓаните од нас (мене)? Но, за...

Граѓаните знаат што значи и суверена и независна држава

Работите досега беа сугерирани однадвор, буквално напишани надвор од Македонија, беа преточувани во уставни амандмани, без да се смени ни запирка ни точка. И...

Како се избираше првиот претседател на независна Македонија

Во ноември и декември 1990 г., во три изборни термини, се одржани првите повеќепартиски собраниски избори. По формирањето на првите политички партии, секако дека...

Првото знаме на македонската независна држава

Според меѓународните конвенции на УНЕСКО за заштита на материјалното и нематеријалното културното наследство, државите на чијашто територија се наоѓаат одредени артефакти (симболи, фрески, икони,...

„ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула (2)

Самата преамбула на Уставот од 1974 година го дефинира деликатниот баланс на македонската држава за „историските стремежи на македонскиот народ за национална слобода и...

Триесет години граѓанско општество во независна Македонија

Да не беа „На точак“, „О2“,„Разбистри се“ и многу други неспоменати граѓански движењаи организации, зар ќе имавме локални избори во 2021 година на кои...

Триесет години независна Македонија, и покрај сѐ!

Но во најновата епизода на „Најдолгиот пат“, не е Бугарија главниот проблем. Македонија нема само поголеми проблеми со соседите отколку другите. Македонија има уште...

Опозицијата бара промени во РТС, Вучиќ вели дека таа е независна

Претставниците на новинарските здруженија на вчерашното трето продолжение на политичкиот дијалог меѓу власта и опозицијата предупредија на нерамноправниот третман на медиумите во Србија. Претставникот...