Ознака: нацијата

Феноменот на стареење на нацијата

Намалувањето на наталитетот и поголемите можности за преживување на постарите луѓе значително го стареат населението во Италија, до тој степен што економистите се загрижени...

Да се модернизира емоционалната поврзаност со татковината и со нацијата?!

Забележливо е дека во идејата за редефинирање на патриотизмот на актуелниот македонски претседател, во вредностите што би биле застапени во новата дефиниција отсуствува народносната,...

Сега секој потег е решавачки за државата и нацијата

Влегува ли Македонија во моментов во проблем на недостиг од време или, шаховски кажано, влегува во цајтнот или, пак, некој сака да го наметне...

Будењето на нацијата што сонуваше

Песни што ме тераат да играм На 18 октомври 1988 г., во продукција на Ник Сансано (продуцентот на „Паблик енеми“, „Ајс кјуб“, „Ран ди-ем-си“…) излегува...

Смртта на нацијата

Како умира една нација? На два начина. Постепено, а потоа одеднаш. Вообичаено, народот не е свесен дека нешто се случува. Сите што живееме за...

За да се создаде национално и политичко заедништво е потребна љубов...

Љубовта како длабока емотивна наклонетост и силно чувство кон татковината е суштина за здружувањето, но нам како да ни недостига оваа егзистенцијална љубов и...

Исчекорот кон автокефалност ќе ги засили оптимизмот на нацијата и државата

Надежта дека 2021-та ќе биде година на крај на пандемијата носи и голема верба за враќање на македонското црковно прашање на колосекот по кој...

Нацијата се препознава по јазикот

Термините на англиски јазик се особено вообичаени на интернет, а другите јазици честопати се спротивставуваат или се приспособуваат на нивната употреба. Несомнено, со ваков...

Македонија има политичари, но околностите треба да донесат државници

„Разликата помеѓу политичарот и државникот е во тоа што политичарот размислува за следните избори, додека државникот размислува за следната генерација“, Џејмс Фримен Кларк Нашето општество е...

Радиодраматизација што ја преплаши нацијата

Во 1938 година, пред прагот на Втората светска војна, Орсон Велс предизвика масовна паника во САД, кога во живо на радиобрановите ја читаше адаптацијата...