Ознака: Национална галерија

Пандемијата внесе измени во програмата на Националната галерија

Почетокот на 2020 година работата на Националната галерија, како и кај сите светски музеи и галерии, се базираше на интерактивни содржини на електронските медиуми...

Изложби и проекти на Националната галерија ќе бидат достапни на Интернет

Националната галерија ги затвори своите изложбени простори во согласност со препораките на Владата и се движи од галерискиот простор кон виртуелниот. Постојаната поставка на Националната...

Откажано отворањето на две изложби во Чифте амам

Националната галерија информира дека со оглед на случувањата поврзани со потенцијалното ширење на коронавирусот и мерките на претпазливост кои ги препорача Министерството за здравство,...

Националната галерија ја заокружува 2019-та со славниот Џељош Џокај

Отсекогаш сум се обидувал да ги ублажам овие мотиви, така што тие ќе бидат во форма на лирика, затоа што мислев дека мачеништвото и...

„Чифте-амам“ ќе се обновува два месеци

Споменикот на културата во Старата скопска чаршија, кој се користи како галерија, е затворен за посета „Чифте-амам“, еден од четирите објекти на Националната галерија на...

Најстариот плакат е од 1955-та за изложбата на Хенри Мур

Вечерва во 20 часот во објектот „Мала станица“ при Националната галерија на Македонија ќе се отвори изложбата „Плакатот во Националната галерија на Македонија“. - Во...

Изложбата на Мазев – музејски проект на годината

Национална галерија на Македонија е еден од добитниците на годинашните награди на конкурсот 18 мај - Меѓународен ден на музеите за особени достигнувања во...