Ознака: Наука

Од следбеник до наметнувач на темпо

НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА Во 2023 година Кина го забележа своето рангирање во Глобалниот индекс на иновации (ГИИ), составен од Светската организација за интелектуална сопственост, така...

„Па, добро, бе… Имаат ли Бугариве дипломатија, разузнавање и наука?“

„Па, добро, бе... Имаат ли Бугариве дипломатија, разузнавање и наука?“ Со огромно разочарување и вчудовидување ме прашува еден мој близок пријател, инаку врвен научник...

Да му се врати достоинството на високото образование

Бројот на студенти во Македонија секоја година се намалува за по 1.000! Генерациите што остануваат ја плаќаат сметката за неангажираноста на политичката класа за...

Бубрег од свиња функционира 32 дена во клинички мртов човек

На 14 јули, тим доктори во Њујорк извршија операција на клинички мртов 57-годишен маж и успеале да го одржат во живот повеќе од еден...

Македонска книжевна критичка мисла постоела и во 19 век

Книга новина во македонската наука Во издание на Институтот за македонска литература е објавена монографијата „Македонската книжевна критика во 19 век“ од Славчо Ковилоски. Книгата...

Како повторно да се изгради доверба во науката

Научниците и нивните застапници мора да направат повеќе отколку само да го подобрат начинот на кој ги објаснуваат научните прашања во јавноста. Во дебатите...

Можат ли да се надминат разликите во знаењето и науката...

Додека економистите и политичарите долго време го ценат економското значење на знаењето и науката, тие не посветуваат доволно внимание на условите што го прават...

Откриен нов слој на Земјата – зафаќа речиси половина од нашата...

Научниците открија нов слој на Земјата што се наоѓа под површина, под тектонските плочи и зафаќа речиси половина од нашата планета. Станува збор за делумно...

Родово балансирана, но неразвиена наука

Тоа што Македонките предничат во науката по бројност во однос на нивните машки колеги, односно дека Македонија има највисок процент на жени научни истражувачи...

Стивен Хокинг – блескавиот ум кој го задолжи човечкиот род

„Запомнете секогаш да гледате кон ѕвездите, а не кон своите стопала. Обидете се да го разберете она што го гледате, како и причините на...