Ознака: науката

Простување: верата наспроти науката

Секому кому сум му згрешил, свесно или несвесно, намерно или ненамерно, ќе му кажам јасно: „Простете ми!“, а секому што мене ми згрешил, свесно...

Науката вели дека сите учат со иста брзина

Од нашите најрани училишни денови ја прифаќаме идејата дека некои луѓе учат побрзо. Но, според една нова студија, излегува дека сите учиме со многу...

За објективноста во науката

Објективноста во науката се дефинира како обид да се открие вистината за природниот свет елиминирајќи лични пристрасности, емоции и лажни верувања. Меѓутоа, објективноста значи...

Денот на науката

Денеска се одбележува Светскиот ден на науката – настан што од 2001 година почна да се одбележува секоја година по иницијатива на УНЕСКО, со...

Лесно е да се каже да се следи науката, ама тешко...

Во последниве години, а особено за време на пандемијата на ковид-19, нападите врз науката и научниците ескалираа до алармантен степен. Здравствените власти и пошироката...

Дебата за третманот на културното богатство во науката во Прилеп

Институтот за старословенска култура - Прилеп, како научна институција што е втемелена врз интердисциплинарниот пристап во истражувањата од полето на археологијата, историјата на уметноста,...

Ден на науката

Денешнава колумна е посветена на Светскиот ден на науката - настан што веќе 20 години се одбележува секоја година на 10 ноември, а започна...

Меѓународното рангирање на науката

Хенри Кавендиш (1731 - 1810) е британски научник, физичар и хемичар, што се раководел со мотото „сė може да се подреди со мера, број...

На краjот науката ќ́е не спаси

Познатиот италијански писател и физичар Паоло Џордано, автор на популарната книга „Во време на епидемија“, за „Нова Македонија“ ги открива сопствените доживувања на актуелното...