Ознака: Насер Зибери

Прекубројноста и несоодветните услови остануваат проблеми во затворите, посочи Зибери

Проблемите поврзани со прекубројноста на осудените лица и несоодветните материјални услови во кои што се сместени, што создава висок ризик од меѓузатвореничко насилство, и...

Најтежок облик на дискриминација во две основни училишта: родители испишуваат деца...

Народниот правобранител констатирал зголемување од 20 проценти на покренати претставки за повреда на човековите права и слободи во споредба со минатата година. Најголемо повредување...

Преземаме мерки за заштита на децата, но тоа не е доволно,...

Свеста за правата на децата е значително подобрена и се преземени мерки за нивна заштита, но тоа не е доволно. Но, тоа не е...

Зибери: Во полициските станици нема ажурирани списоци на дежурни адвокати, а...

Народниот правобранител, Насер Зибери и претседателот на Адвокатската комора, Љубомир Михајловски денеска потпишаа меморандум за соработка во насока на подобрување на учеството и заштитата...

Воведувањето четири блок-тарифи не е противуставно за Зибери и Бислимоски

Народниот правобранител Насер Зибери и претседателот на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) Марко Бислимоски сметаат дека не се противуставни предложените измените...

И правото на штрајк и на образование се загарантирани со Устав,...

Од почетокот на генералниот штрајк на 11 април, Народниот правобранител досега примил четири-пет претставки, сите поплаки од родители зошто не се во можност децата...

Зибери: Годинава на многу судии и обвинители им завршуваат функциите со...

Во текот на 2022 година сериозно ќе биде нарушена работата на правосудниот систем, бидејќи на голем број судии и јавни обвинители им завршуваат функциите,...

Народниот правобранител бара итно да се најде решение за луѓето со...

Народниот правобранител по информациите изнесени во јавноста, како и по јавувања од граѓани кои заради неможноста навремено да си ги обноват личните документи, особено...

Зибери: Повеќе од 20 отсто од затворениците се зависници од дрога

Повеќе од 20 проценти од затворениците во казнено-поправните установи во Македонија се зависници од дрога, односно 476 од вкупно 2.118 затвореници страдаат од нарушувања...

Зибери ја посочи ситуацијата на лицата без државјанство како апсурдна

Дел од лицата родени во Македонија пред прогласување на независноста во 1991 година се уште не го решиле проблемот со државјанскиот статус, а притоа...