Ознака: мозокот

Срцето и мозокот се поврзани посилно отколку што мислиме

Познато е дека физичката активност има добар ефект врз срцето, но дали знаевте дека ист ефект има и врз мозокот и менталното здравје? Колку...

Врските помеѓу цревата и мозокот се несомнени

Цревниот нервен систем претставува екстензивна мрежа составена од неврони и трансмитери, кои се вгнездени во ѕидот на хуманото црево. Нивна примарна функција е да...

За да памети, мозокот треба да е подготвен

Во современиот живот сѐ поголем број луѓе страдаат од нарушување на помнењето, што е особено нагласено кај болните од Алцхајмерова деменција. Ако во иднина...

Како стресот го реструктурира мозокот

Најновите сознанија ја сменија концепцијата за битноста на астроцитите во функционирањето на мозокот, а исто така точно прецизираа што се случува на молекуларно ниво...

Не сме свесни колку е моќен нашиот мозок

Мозокот е најсложениот човечки орган. Тој не само што е одговорен за управување со основните животни функции, како што се дишењето, движењето и работата...