Во Македонија во 1988 година за првпат во светот е управуван робот преку сигнали од мозокот. Тоа е препознаено од светската професионална организација на електротехнички и електронички инженери, ИЕЕЕ, која му додели на ова научно достигнување признание за монументално дело (IEEE Milestone).
Делото во 1988 година е реализирано од Стево Божиновски и Михаил Шестаков од Електротехничкиот и од Лилјана Божиновска од Медицинскиот факултет на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.
За уважување на ова значајно откритие, на 10 октомври, со почеток во 11 часот, на Факултетот за електротехника и информатички технологии ќе биде откриена спомен-плоча посветена на делото на професорите. Откривањето ќе го извршат претседателот на државата, проф. д-р Стево Пендаровски, претседателот на ИЕЕЕ, проф. д-р Саифур Рахман, и водачот на тимот од 1988 година, проф. д-р Стево Божиновски.
Ова е првпат признание IEEE Milestone да биде доделено на достигнување Брејн-компјутер интерфејс (Brain-Computer Interface)
На плочата поставена во дворот на ФЕИТ ќе пишува: „Прва роботска контрола од човечки мозочни сигнали, 1988 година.
Во 1988 година, во Лабораторијата за интелигентни машини и биоинформациски системи, сигналите на човечкиот мозок го контролираа движењето на физички објект (робот) за првпат во светот. Овој поврзан електроенцефалограм (ЕЕГ) на сигнали собрани од мозокот со истражување на роботиката, отвора нов канал за комуникација помеѓу луѓето и машините. Уредите контролирани со ЕЕГ (инвалидски колички, егзоскелети итн.) имаат корист од голем број корисници и ја проширија улогата на технологијата во современото општество“.
Демонстративниот експеримент од 1988 година покажа дека робот се движи по затворена линија нацртана на површината на подот, контролирана со команди за движење/стоп преведени од евоцирани ЕЕГ алфа-ритам промени во човечкиот мозок. Роботот беше „Elehobby Line Tracer“, купен на пазарот Акихабара во Токио, Јапонија, во 1984 година. Настанот се одржа во Лабораторијата за интелигентни машини и биоинформациски системи при Електротехничкиот отсек при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. А следното вакво светско остварување е реализирано 11 години подоцна во САД.
Научниот извештај беше објавен во зборникот на конференцијата на ИЕЕЕ (IEEE Engineering in Medicine and Biology Society), во Њу Орлеанс, во 1988 година.
ИЕЕЕ е најголемата светска техничка професионална организација посветена на унапредување на технологијата во корист на човештвото.
ИЕЕЕ и нејзините членови ја инспирираат глобалната заедница преку публикации, конференции, професионални и едукативни активности, замислувајќи одржлива иднина. ИЕЕЕ е есенцијален за глобалната техничка заедница и за експерти за технологија насекаде и се стреми да биде универзално признаен за придонесот на технологијата и технолошките експерти во подобрувањето на глобалните услови.