Ознака: мозокот

Во Македонија во 1988-та за првпат во светот е управуван...

Во Македонија во 1988 година за првпат во светот е управуван робот преку сигнали од мозокот. Тоа е препознаено од светската професионална организација на...

Малите честички од пластиката стигнуваат и до мозокот

Истражувањето на Медицинскиот универзитет во Виена („МедУни Виен“) покажа дека малите пластични честички стигнуваат и до мозокот. Истражувањето, чии резултати беа објавени во стручното...

Влијанието на аерозагадувањето врз мозокот

Сведоци сме на големото аерозагадување, кое не е актуелно само во овој момент туку со години се споменува како фактор што на нашите граѓани...

Вежби што се клучни за здравјето на мозокот

Медицински совет Најдобар начин да го подобрите здравјето на вашиот мозок е да поминувате неколку минути секој ден правејќи вежби со клекнување или други вежби...

Користиме само 10 отсто од мозокот – мит или вистина?

Мозокот е најсложениот орган во човековото тело, а се верува дека луѓето користат само 10 отсто од неговиот капацитет. Има ли вистина во тоа?...

Пет активности што ќе го одржат мозокот млад

Според когнитивниот невролог, д-р Каролин Лиф, мозокот е единствениот орган во телото што се подобрува со возраста, но треба да се вежба. Таа препорачува...

Научниците мапираа 500 милиони врски во мал дел од мозокот...

Научниците од медицинскиот колеџ „Бејлор“ и од универзитетот „Принстон“ го направија најголемиот 3Д-дијаграм на мозокот на глушец, кој е многу сличен со човекот, со...

Иднината на фудбалот е во тренирањето на мозокот на играчите!

Венгер (71) во интервјуто за весникот „Телеграф“ вели дека се обидува да го „предвиди следниот чекор“ во постојаното подобрување на перформансите на фудбалерите и...

Одобрено е тестирање за дополнителна замена поради потрес на мозокот

На тимовите ќе им биде дозволена трајна замена на фудбалер во случај на потрес на мозокот. Целта е повредениот фудбалер да не остане на...

Ќе се тестира правило за дополнителна замена поради потрес на мозокот?

На панелот на ИФАБ се разговарало и за правилото за офсајд и за најновите достигнувања со системот ВАР и идните иновации што би можеле...