Ознака: МИТРОПОЛИТ ПОВАРДАРСКИ †Агатангел (Станковски)

За машкиот и женскиот принцип

Во Православната црква жената е поставена на највисок пиедестал. Во нашите храмови, на највидливото место, како најголема и најзначајна фреска е насликана Богородица, „Поширока...

За погубното подигрување со народните светињи

„Направи плочка од чисто злато и на неа изрежи како на печат ‚Светиња Господова‘“ (Излез 28, 36) - му беше заповедано на светиот пророк...