Ознака: мајмунски сипаници

СЗО се надева дека ковид-19 и мајмунските сипаници нема да бидат...

Светската здравствена организација се надева дека ковид-19 и мајмунските сипаници повеќе нема да бидат итни здравствени состојби во 2023 година, кога ќе завршат најопасните...

СЗО објави нов термин за мајмунски сипаници – мпокс

Светската здравствена организација објави дека ќе започне да користи нов термин – „мпокс“ – како синоним за мајмунски сипаници и ги повика другите да...

Мајмунските сипаници можат да се шират и пред симптомите, сметаат британските...

Мајмунските сипаници можат да се шират и пред да се појават симптоми, објавија британски истражувачи. Претходно се сметаше дека мајмунските сипаници речиси целосно ги пренесуваат...

СЗО смета дека мајмунските сипаници сѐ уште се „глобална здравствена криза“

Епидемијата на мајмунски сипаници продолжува да претставува „глобална здравствена криза“ што е највисоко ниво на предупредување од Светската здравствена организација (СЗО), соопшти денеска Кризниот...

Во Грција потврдени вкупно 72 случаи на мајмунски сипаници

Во Грција се потврдени вкупно 72 случаи на мајмунски сипаници, три повеќе од минатата седмица, а сите се мажи на просечна возраст од 36...

Втор смртен случај од мајмунски сипаници во САД

Канцеларијата за јавно здравје во Лос Анџелес денеска го потврди првиот смртен случај од мајмунски сипаници во областа, повикувајќи се на лице со многу...

Ширењето на мајмунските сипаници во Европа може да се елиминира, уверува...

Епидемијата на мајмунски сипаници во Европа може да се елиминира, соопштија денеска претставници на Светската здравствена организација (СЗО), со докази дека бројот на нови...

Бугарија сѐ уште нема вакцини против мајмунски сипаници, иако има пријавено...

Во Бугарија сѐ уште нема вакцини против мајмунски сипаници иако во државата веќе се регистрирани четири случаи, јавија бугарските медиуми. Бугарија е една од...

Први случаи на мајмунски сипаници во Куба и Индонезија

Куба го потврди својот прв случај на мајмунски сипаници, соопшти синоќа Министерството за здравство. Болеста е откриена кај турист кој пристигнал од Италија минатата недела....

Во Грција потврдени 50 случаи на мајмунски сипаници

Во Грција се потврдени вкупно 50 случаи на мајмунски сипаници, два повеќе од минатата седмица, согласно неделниот извештај на Националната организација за јавно здравје (ЕОДИ),...