Ознака: маршрута

Кога патот кон подобро утре чини цело богатство

Постојат три категории на шверцери со мигранти: фиксатори, чувари на врата и дилери на пакети. Кои се тие? Грубата процена на пазарот за шверцување...

Портата можеби затворена, ама вратничката остана подотворена

Иако обидите за илегални преминувања на границите на Македонија со соседните земји, според Министерството за внатрешни работи, во 2021 година бележат опаѓaње за 36,5...

Најдолгата непрекината пешачка маршрута во светот

Најдолгата „улица“ на светот по која без прекин би можеле да пешачите се протега од Кејптаун, Јужна Африка, до Магадан, Русија. На овој пат...

Балканската мигрантска маршрута повторно отворена

На граничната полиција на Босна и Херцеговина ѝ недостигаат повеќе од 1.000 полицајци за успешно да одговори на мигрантската криза, по зголемениот притисок поради...

На Тур ќе се вози и по највисокиот асфалтен пат во...

Трката Тур де Франс, опишана како највисока во историјата, в година ќе почне во Брисел, на 6 јули, велосипедистите ќе треба да извозат 3.460...

Мигрантите по секоја цена бараат начин за влез во ЕУ

Бројот на мигрантите што почнуваат да ја користат новата маршрута преку Албанија до Европската унија изминатиот период е драстично зголемен. Мигрантите од Блискиот Исток,...

Повторно заживува балканската мигрантска маршрута

Опасностите од повторно заживување на балканската мигрантска маршрута сѐ уште не се комплетно елиминирани, е констатацијата на која наведуваат неодамнешните изјави на високи државни...