Ознака: Мала Преспа

Бугарија со години врши невиден притисок врз Македонците во Албанија

Македонското друштво „Илинден“-Тирана најостро ги осуди изјавите на Софија со кои населението во областа Мала Преспа го претставува како бугарско Бугарија како држава ги продолжува...

Документ од 1942 година покажува дека во Корча живееле Македонци

Објавува македонскиот весник во Албанија „Илинден“ Во напис под наслов „Кога документите зборуваат и Боговите молчат, ама не и Бугарите” македонскиот весник во Албанија „Илинден”...

Продолжуваме со унапредување на квалитетот на животот на Македонците во Мала...

Оливер Спасовски во посета на Пустец Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и амбасадорот на Македонија во Тирана, Данчо Марковски, денеска, при посетата на Општина...

Затворот и страдањата не го изгаснаа сонцето на Борис Мале

Борис Мале целиот свој живот го посвети на описменување на децата во Мала Преспа на мајчиниот македонски јазик, каде што уште во 1934 година...

Македонците од Албанија ја канат Европа да ги посети

Во Албанија формално има Закон за заштита на националните малцинства, но иако овој закон е донесен пред една година, сѐ уште не е стапен...

Пред финалната рунда, уште куп предизвици

И покрај манифестацијата на ентузијазам и брзањето на македонската владејачка гарнитура за конечно усвојување на спогодбата од Мала Преспа и префрлање на топката во...

Реформите во заложништво на договорот со Грција

Интензитетот на активностите, но и на емоциите поврзани со спроведувањето на уставните измени, беше причина во последниве месеци да се создаде доминантен впечаток во...

Законот изгласан, недоумиците остануваат

АМНЕСТИЈАТА ВО РАСЧЕКОР МЕЃУ ПРАВОТО И ПОЛИТИКАТА За Законот за амнестија, изгласан во Собранието, да стапи во сила e потребно тој да биде објавен во...

И амандманите се користат за собирање пaртиски поени

ПОЛИТИКАТА И ПАЗАРОТ - ТОЛКУ РАЗЛИЧНИ ИЛИ МОЖЕБИ СЛИЧНИ Започна третата и последна фаза од уставните измени, обврска што произлегува од спогодбата од Мала Преспа....

Зошто Американците ја прескокнуваат Грција

Странските дипломати целиот период ја заобиколуваат Атина, кон нивните политичари нема пораки за „историската важност“ на договорот, нема апели да го испочитуваат договореното, иако,...