Ознака: локалитет

На локалитетот Врбјанска Чука откриена градба со големи амбари

Деновиве завршуваат истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука, во селото Славеј, Прилепско. Традиционално при крајот на ископувањата, Центарот за истражување на предисторијата заедно со...

Поетско читање на археолошкиот локалитет Билазора

На 20 март, во 12 часот, ќе се одржи поетско читање на археолошкиот локалитет Билазора кај Свети Николе. Со поетското читање ќе се одбележи...

ОЈО Битола иницира истрага за уништување на дел од археолошкиот локалитет...

Основното јавно обвинителство - Битола донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно физичко и едно правно лице под сомнеж за уништување на источната...

Сериозно е оштетен археолошкиот локалитет Влахо

Оштетувањата на овој археолошки локалитет се направени за време на подготовките на теренот за експлоатација на јаглен. Притоа, преку ископи на земја со механизација,...

Истражен дел од локалитетот Долиште

Екипа од прилепскиот Завод и музеј ги реализира годинашните археолошки ископувања на локалитетот Долиште кај селото Прилепец, кое е регистрирано како античка населба што...

Исклучително вредни археолошки наоди кај Старо Бонче

Откриени се мошне вредни наоди од раноантичкиот период: сребрена алка со завршетоци во вид на змиски глави, фибула-копча од малоазиски тип, сребрена конусна обетка,...

Промоција на монографија за локалитетот Таор

Монографијата со наслов „Таор рановизантиско утврдување и населба од праисторијата до средниот век“, од археологот Киро Ристов, ќе биде промовирана утре, во 12 часот,...

Уникатниот неолитски локалитет интересен за европските експерти

Археолозите ги завршија годинашниве истражувања на неолитскиот локалитет Врбјанска Чука во Кривогаштанско, неоспорно потврдувајќи дека датира од пред 8.000 години, а многубројните наоди го...

Подводно ќе се истражува локалитетот Залив на коските кај Градиште

Управата за заштита на културното наследство (УЗКН) и Центарот за истражување на предисторијата – Скопје денеска организираат отворен ден со медиумите на локалитетот Плоча...