Ознака: Кризата

Организацијата „Спасете ги децата“ алармира за страшна криза за децата

Кризата во Судан става во ризик 1,5 милион деца Поради конфликтот во Судан, 1,5 милион деца се изложени на ризик од глад до септември, објави...

Работодавачите предлагаат мерки за надминување на кризата

Со првиот пакет мерки, ОРМ бара од Владата директно да ја субвенционира цената на електричната енергија што ја купуваат компаниите на отворениот пазар над...

Косовскиот јазол се стега, се разврзува, па повторно се затега

Вниманието на балканската, но и на пошироката меѓународна јавност веќе извесен период е насочено кон Косово. Во Косово тлее безбедносно жариште и полека, но...

По малку за нашата болка и лекциите од кризата околу Калининград

Да не се разбереме погрешно, ова не е став дека либерално-демократскиот свет е пред колапс. Напротив, дека центарот на влијание и одлучување, а со...

Се продлабочува кризата со енергентите

Според економските аналитичари, кризата речиси сигурно ќе доведе до влошување на европските пазари во делот на енергентите. Тоа веќе се чувствува на берзите, а...

Кризата со сериозен удар и на регионалните економии

Поради различната економска структура, во осумте статистички региони во Македонија има различни промени во нивното учество во структурата на националниот бруто-домашен производ и по...

Корона – кризата остави 22 милиони лица без работа

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) со седиште во Париз соопшти дека корона-кризата забрзала неколку тренда од минатата деценија. Зголемената нееднаквост во приходите,...

Се засилува корпоративниот одговор на кризата

Кризата, која најмногу ги погоди токму компаниите, не ги натера истите тие да се откажат од позитивната практика на разни начини и со различни...

Народната банка со витална улога во ублажувањето на последиците од кризата

Народната банка има витална улога за ублажување на влијанието на кризата и обезбедување економска и финансиска стабилност, а нејзината професионалност и независност се суштински...

Ковид-кризата како шанса

Потенцијали може да се увидат во реориентација и адаптација на производството, како и во освојување нови пазари и релокација на операции надвор од далечните...